Festival Weekend Woudrichem
donderdag 21 mei tot en met zaterdag 23 mei 2020

Het 24e Woerkums kampioenschap vis bakken - Hemelvaartsdag 21 mei 2020 - 13.00 - 17.30 uur

Het oude vesting- en vissersstadje Woudrichem, bekend als Woerkum, heeft een rijke historie op het gebied van de riviervisserij. Het stadje heeft dan ook al vanaf 1362 visrechten. Tot begin 1900 bestond de bevolking voor een belangrijk deel uit vissers. Zij gingen met hun zalmschouwen de rivieren op en visten er onder meer op zalmen, finten en paling.

De deelnemers, zowel mannen als vrouwen, zijn gekleed in visserstenue en versieren hun bakstands met visnetten en attributen uit de visserijtijd. Sommige stands zijn net een miniatuurmuseum. Er zijn diverse deelnemers die voor het bakken van de vis gebruik maken van een nostalgisch houtkacheltje, een vuurduveltje genaamd. Ze bakken de vis in een stalen bakpan zoals de vissers dit vroeger deden.

Tijdens het kampioenschap bakken de deelnemers permanent verse  rode poon en zalm. Naast de keuring door de jury, is er ook voor het publiek volop gelegenheid om te proeven van lekkere vers gebakken vis.

Voorafgaande aan het  kampioenschap is er op de historische Hoogstraat volop bedrijvigheid. De vele bakstands worden ingericht, de visnetten opgehangen en er wordt alvast hout gehakt voor de houtkacheltjes. Ook de eerste bezoekers zijn er elk jaar al vroeg bij, want het zien van de voorbereidingen geeft alleen al het gevoel terug te zijn in de visserijtijd.
Als herinnering aan de visserijtijd van het stadje, wordt jaarlijks op Hemelvaartsdag het Woerkums kampioenschap vis bakken gehouden. Dit als onderdeel van het jaarlijkse Festival Weekend. Het kampioenschap is een landelijk uniek evenement en trekt dan ook jaarlijks duizenden bezoekers uit het gehele land.

Het kampioenschap wordt gehouden in de mooie vesting van Wodurichem. Aan het kampioenschap nemen jaarlijks ruim 30 amateur visbakkers deel, zowel uit Woudrichem als de wijde regio.

Op Hemelvaartsdag is de bijzondere sfeer van het Woerkumse visserijverleden dan ook één dag terug in het heden.

Tijdens het kampioenschap wordt er op verschillende locaties afwisselend opgetreden door vier visserskoren. Met hun uitgebreide repertoire weten zij het publiek er elk jaar toe te bewegen de liederen massaal mee te zingen.

Terwijl de vis in de olie bruin ligt te bakken en de visserskoren hun liederen ten gehore brengen, weten de deelnemers het publiek ook te vermaken met de meest mooie verhalen. Ook zijn er demonstraties door enkele met de visserij verweven ambachten,  zoals een nettenboeter, een zeilmaker en een ambachtelijke smederij.De jury keurt de door de deelnemers gebakken rode poon en zalm op vier onderdelen, zijnde kleur, gaarheid, smaak en algehele kwaliteit. De deelnemer of het deelnemende team die uiteindelijk het hoogste aantal punten heeft behaald, wordt uiteindelijk uitgeroepen tot de 24e Woerkums kampioen vis bakken 2020. De puntentelling en daarmee de uitslag worden rond 17: 30 verwacht.