gehoord op d'n leugenbank
Stichting Festival Comité Woudrichem - 2017
Woerkum zonder leugenbank zou Woerkum niet zijn. Vanaf de leugenbank is er een fantastisch uitzicht over de rivieren, welke  In de visserijtijd het domein waren van de Woerkumse vissers. Door de jaren heen zijn er op de leugenbank de meest sterke verhalen  verteld. Tot begin 1900 werden er op de rivieren heel veel zalmen gevangen. Mede door de vervuiling verdwenen de zalmen uit de rivieren, wat voor Woerkum het definitieve einde betekende van de riviervisserij. Gelukkig is de leugenbank er nog steeds, net zoals de vele verhalen die er worden verteld. 
Vroeger waren het de oude vissers die dagelijks plaats namen op de leugenbank. Zij waren het die op de rivieren nog zalmen hadden gevangen. De oude vissers van toen zijn er niet meer. Hun plaats op de leugenbank is ingenomen door een andere generatie, maar nog wel met evenveel Woerkumse verhalen.         


Elk jaar bij het naderen van het Woerkums kampioenschap vis bakken worden hierover op de leugenbank de meest sterke verhalen verteld. Zo wist er een aantal jaren geleden iemand te vertellen dat, ondanks het keuren door de jury, vooraf al vast stond wie er kampioen zou worden. Het was in Woerkum nog nooit eerlijk gegaan, dus zou dit ook wel zo zijn bij het kampioenschap vis bakken.     


Weer iemand anders wist te vertellen dat Goof Wilhelm de jury een keer in het zweet had gejaagd door zijn te keuren rode poon in te smeren met hete sambal. Hij zou dit gedaan hebben omdat hij, ondanks elk jaar al goede kwaliteit vis te hebben gebakken, van de jury nog nooit voldoende punten had gekregen om kampioen te worden.  
Over Philip Vink werd verteld dat hij al twee keer kampioen was geworden door fraude. Hij zou zijn door de jury te keuren vis in de visafslag hebben laten bakken door een  bekende televisiekok. Die kreeg hiervoor als beloning een paar door een Werkendamse stroper gevangen zalmen. De cameraploeg van SBS 6 had dit ontdekt, maar kreeg van Henk de Kock een uitzendverbod opgelegd.   


H
et sterkste verhaal ooit op de leugenbank verteld ging over Johan Morelisse. Volgens de verteller was in 2009 de tweede prijs aan hem toegekend na intimidatie van de jury. Van dit voorval was door een journalist een foto gemaakt. De waarheid was echter dat de foto was gemaakt toen Johan het publiek uitlegde hoe vroeger zalm werd gefileerd. 
WYSIWYG Web Builder